Η. Το Κυπριακό Πρόβλημα


Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 είναι αναμφισβήτητα η πιο τραγική σελίδα στην πολυτάραχη ιστορία της Κύπρου.

  • Το πλήγμα ήταν βαρύ και ο ανθρώπινος πόνος απερίγραπτος.
  • 36% του κυπριακού εδάφους καταλαμβάνεται από τα τουρκικά στρατεύματα.
  • το ένα τρίτο του πληθυσμού εκδιώκεται από τα σπίτια και τις περιουσίες του και προσφυγοποιείται στην ίδια την πατρίδα του.
  • Χιλιάδες οι νεκροί ενώ εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν ακόμα τη διακρίβωση της τύχης αγαπημένων τους προσώπων που ελλείπουν από τότε.

H επεκτατική πολιτική της Τουρκίας

Αιχμή του δόρατος της επεκτατικής πολικής της Τουρκίας είναι η μεταφορά χιλιάδων Τούρκων εποίκων, οι οποίοι αλλοιώνουν τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου.

Η Τουρκία εφάρμοσε στην Κύπρο πολιτική εθνικής κάθαρσης:

Συνειδητά η Άγκυρα μετατρέπει το κατεχόμενο τμήμα σε τουρκική επαρχία.

Η διχοτομική πολιτική της Τουρκίας κορυφώθηκε με τη «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στις 15 Νοεμβρίου 1983.

  • Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε άμεσα στην εγκαθίδρυση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
  • Με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 του 1983, και 550 του 1984, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε έντονα τη μονομερή ανακήρυξη, την κήρυξε νομικά άκυρη και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της, καλώντας ταυτόχρονα όλες τις χώρες να μην την αναγνωρίσουν.
Καμιά χώρα, εκτός από την Τουρκία, δεν αναγνώρισε το παράνομο μόρφωμα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να εργαστεί, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, για την επίτευξη ενός λειτουργικού και βιώσιμου συμβιβασμού που θα αντιμετωπίζει τις βασικές ανησυχίες όλων των πολιτών του νησιού.

Πλαίσιο αυτού του συμβιβασμού είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα

Η λύση πρέπει να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις βασικές αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Η λύση του Κυπριακού προβλήματος για να είναι βιώσιμη θα πρέπει:

  • να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή
  • να τερματίζει τον εποικισμό
  • να επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία και
  • να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Η οποιαδήποτε συμφωνημένη λύση πρέπει να είναι στο πλαίσιο που δημιούργησε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει σταθερά προταγμένο το χέρι της συμφιλίωσης και συνεργασίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος που θα βασίζεται στις αρχές της αλληλοκατανόησης, της συναίνεσης, το σεβασμό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

παρουσίαση του Κυπριακού προβλήματος

Το Κυπριακό Πρόβλημα