Καραβάς


Ο Καραβάς είναι μεγάλη αμιγώς ελληνική κοινότητα της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας.

Γεωγραφική Θέση: Βρίσκεται 12 χλμ δυτικά της πόλης της Κερύνειας, στην παράκτια πεδιάδα της Κερύνειας, σε απόσταση δύο χλμ από τη θάλασσα, σε υψόμετρο 70M.

Πληθυσμός: Ο πληθυσμός της κοινότητας αυτής το 1960 ανερχόταν σε 2416 κατοίκους, όλοι Έλληνες. Ο πληθυσμός της το 1973 υπολογιζόταν σε 2251 κατοίκους.

Χριστιανικοί Ναοί: Στα όρια της κοινότητας αυτής βρίσκονται οι εκκλησίες Ευαγγελίστριας, Αγίας Ειρήνης, Αγίου Γεωργίου και Αχειροποιήτου (Ιερά Μονή) (Λάμπουσα) καθώς και τα εξωκλήσια Αποστόλου Παύλου, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Παύλου, Αποστόλου Ανδρέα, Αγίου Σκουταλάρη, Αγίας Μαρίνας, Αγίου Παντελεήμονα, Βασιλική.

Σχολεία: Στα 2 ελληνικά Δημοτικά Σχολεία που λειτουργούσαν εδώ πριν την τουρκική εισβολή φοιτούσαν κατά το σχολικό έτος 1973-74 301 μαθητές.

Συνέπειες Τουρκικής Εισβολής: Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, η κοινότητα καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι της. Έκτοτε, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και η παράνομη κατοχική διοίκηση εμποδίζουν την επιστροφή τους.

Καραβάς