Λάρνακας της Λαπήθου


Ο Λάρνακας της Λαπήθου είναι αμιγώς ελληνική κοινότητα της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας. Είναι η γενέτειρα του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Στέλιου Μαυρομμάτη ο οποίος απαγχονίσθηκε στις 21.9.56.

Γεωγραφική Θέση: Βρίσκεται 17 χλμ δυτικά της πόλης της Κερύνειας, στου νότιους πρόποδες του Πενταδακτύλου, σε υψόμετρο 300M.

Πληθυσμός: Ο πληθυσμός της κοινότητας αυτής το 1960 ανερχόταν σε 796 κατοίκους, όλοι Έλληνες. Ο πληθυσμός της το 1973 υπολογιζόταν σε 873 κατοίκους.

Χριστιανικοί Ναοί: Στα όρια της κοινότητας αυτής βρίσκεται η εκκλησία Αγίου Δημητριανού καθώς και το εξωκλήσι Παναγίας Καθαρών (Ιερά Μονή).

Σχολεία: Στο ελληνικό Δημοτικό Σχολείο που λειτουργούσε εδώ πριν την τουρκική εισβολή φοιτούσαν κατά το σχολικό έτος 1973-74 107 μαθητές.

Συνέπειες Τουρκικής Εισβολής: Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, η κοινότητα καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι της. Έκτοτε, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και η παράνομη κατοχική διοίκηση εμποδίζουν την επιστροφή τους.

Λάρνακας της Λαπήθου