ΤΡΟΟΔΟΣ


Με υψόμετρο που φτάνει τα 2.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, το Τρόοδος προσφέρει στον επισκέπτη πανοραμική θέα, ευχάριστο καταφύγιο από τη ζέστη του καλοκαιριού και το χειμώνα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα κατάλληλα για χειμερινά σπορ.

Γραφικά χωριά με πλακόστρωτα δρομάκια και παραδοσιακή αρχιτεκτονική χωσμένα στους αμπελώνες και τις αμυγδαλιές, τις φουντουκιές και τις κερασιές όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει εύγευστα γλυκά του κουταλιού, αναπόσπαστο μέρος της περίφημης κυπριακής φιλοξενίας ή να γευματίσει δοκιμάζοντας φρέσκα πέστροφα του γλυκού νερού, γνωστή τοπική σπεσιαλιτέ.

Η Κοιλάδα των Κέδρων συγκεντρώνει ένα ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό κυπριακών κέδρων σε ένα ιδιαίτερα ήρεμο φυσικό τοπίο.

Καλά κρυμμένες στις πευκόφυτες πλαγιές του Τροόδους βρίσκονται οι περίφημες βυζαντινές εκκλησίες με τις περίτεχνες τοιχογραφίες τους, εξαίρετα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Δέκα από αυτές έχουν περιληφθεί στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης στην Κακοπετριά μαζί με αυτές της Ασίνου και της Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο αξιόλογες του νησιού. Το Μοναστήρι του Κύκκου, το μεγαλύτερο της Κύπρου, διατηρεί εξαιρετικό Βυζαντινό Μουσείο και μια επίχρυση εικόνα της Παρθένου Μαρίας, ζωγραφισμένης από τον Απόστολο Λουκά.